Ako vybrať detský a juniorský bicykel

Každý si pamätá svoj prvý bicykel - tú prvú jazdu a ten pocit slobody. Od našich prvých detských odrážadiel, až po horské bicykle pripravené na traily - detské bicykle sú zamerané na budovanie sebadôvery a zábavu.

 

Pripravili sme sprievodcu výberom bicyklov pre deti všetkých vekových skupín - od maličkých škôlkárov až po dospievajúcich tínedžerov - vybavené komponentmi, kolesami a rámami špecifickými pre danú veľkosť.

 

Tabuľka veľkosti kolies bicyklov

Na rozdiel od bicyklov pre dospelých, ktorých veľkosť je určená dĺžkou sedlovej rúry, sú detské bicykle dimenzované podľa veľkosti kolies tak, aby dieťa vo svojom veku malo čo najlepší kontakt so zemou. Nasledujúca tabuľka vámposlúži ako všeobecný sprievodca veľkosťou na základe veku a výšky dieťaťa a určí, ktorá veľkosť je najvhodnejšia. Výška cyklistu je ale vždy rozhodujúca.

Výška jazdca Vek Navrhovaná veľkosť kolies
86 - 102 cm 2-4 roky 12"
99 - 117 cm 3-6 rokov 14" a 16"
114 - 132 cm 5-8 rokov 20"
127 - 150 cm 7-10 rokov 24"
146 - 170 cm 10+ 26" a 27,5"

 

 

Detské odrážadlá

12" kolesá (86 - 102 cm)

Detské odrážadlá sú pre najmenších vstupnou bránou do života na dvoch kolesách. Sú vhodné pre jazdcov od prvých krôčkov do 4 rokov. Majú väčšinou 12" kolesá. Najmä, ak majú výšku 86 - 102 cm. Odrážadlá pre najmenších nie sú vybavené pedálmi alebo prevodovými stupňami, sú poháňané nohami dieťaťa. Táto konštrukčná výbava znižuje počet vecí, na ktoré musí myslieť, keď stojí na dvoch kolesách. Vďaka odstráneniu systému hnacej sústavy sa batoľa môže sústrediť iba na to, ako sa naučiť udržať rovnováhu a riadiť svoj prvý "detský bicykel".

Odrážadlo pre deti, vybavené 12" kolesami, bude ideálnou platformou pre nováčika, aby sa vyrovnal s pohybom na dvoch kolesách, ako je Kellys Kite 12 Pink alebo Giant PRE orange/black.

Detský bicykel pre 3 ročné dieťa

14" a 16" kolesá (99 - 117 cm)

Po zvládnutí rovnováhy na odrážadle je vo veku od 3 rokov čas, aby vaše dieťa urobilo krok k prvému pedálovému bicyklu. Bicykle pre 3 ročné deti ponúkajú optimálnu pozíciu pri sedení a veľa voľného priestoru na nohy. Vďaka hliníkovému rámu majú tieto detské bicykle navyše nízku hmotnosť. Prevodové stupne na bicykloch majú tendenciu byť vybavené nastavením jednej rýchlosti pre jednoduché použitie. Pre korigovanie rýchlosti sa používa nožná brzda potiahnutím pedálov dozadu. Súčasťou výbavy detských bicyklov pre 3 ročné deti sú aj pomocné kolieska.

Detský bicykel 4-6 rokov

14" a 16" kolesá (99 - 117 cm)

V tejto fáze sa detské bicykle začínajú podobať na bicykle pre dospelých zavedením prevodov, pedálov a bŕzd. Prevažuje 1 rýchlostný stupeň pre jednoduché použitie. Používa sa prevažne nožná brzda potiahnutím pedálov dozadu. Väčšina bicyklov pre deti tohto veku je navrhnutá ako viacúčelové bicykle s funkciami umožňujúcimi jazdu na asfalte aj s ľahkým využitím v teréne, ako sú chodníčky a užšie cestičky. Kellys emma mentol a Alpina Starter sú detské bicykle so 16" kolesami z našej ponuky a sú k dispozícii v rade pútavých farieb, s množstvom prvkov vhodných pre deti.

Detské bicykle 20“ s prehadzovačkou

20" kolesá (127 - 150 cm)

Vitajte vo svete prevodov a potenciálu ďalej skúmať svet na dvoch kolesách. 20-palcové kolesá detských bicyklov otvárajú dieťaťu nové cesty k objavovaniu s istotou inšpirujúcich rámov a funkcií, ktoré prispôsobujú bicykle konkrétnejšiemu štýlu jazdy.

Tieto bicykle sú vybavené prvkami, ako je odpruženie predného kolesa pre väčšie pohodlie a schopnosť jazdiť v členitom teréne. Širšia ponuka prevodových stupňov poskytne jazdcovi väčší priestor na zvládnutie rozmanitého terénu na ceste aj v teréne. Pre začínajúcich horských cyklistov je tu GIANT Liv Enchant 20 pre dievčatá alebo Ghost KATO 20 BASE, ktoré sú postavené na vysoko kvalitných rámoch, ktoré vydržia. Tieto už juniorské bicykle sú naviac vybavené spoľahlivými komponentmi a širokými pneumatikami pre ľahké lesné chodníky.

Detský bicykel 24“

24" kolesá (127 - 150 cm)

Posledný krok pred tým, ako sa z dieťaťa stane tínedžer a bude potrebovať prejsť na bicykle pre dospelých. Juniorské bicykle sú vybavené väčšími 24" kolesami poskytujú rovnaké funkcie od výrobcov dospelých bicyklov a sú špecifickejšie pre rôzne typy jazdy.

Z dôvodu odlišných záujmov a požiadaviek na dizajn a farby, u školopovinných detí rozlišujeme:

Horské bicykle budú mať predné odpruženie, širšie pneumatiky s vyššou vzorkou a priaznivý prevodový stupeň pre zvládnutie aj kopcovitého terénu. KELLYS Kiter 30, ktorý je k dispozícii v štyroch farebných prevedeniach, je ideálnym prostriedkom na budovanie dôvery na cyklotrasách so spevneným povrchom.

Pre mladých horských cyklistov je tu KELLYS Marc 50 12.5, ktorý je vybavený kotúčovými brzdami a systémom so 7 rýchlosťami, čo je vynikajúcou voľbou pre budovanie zručností na lesných chodníkoch.

Juniorské bicykle 26" a 27,5" pre tínedžerov

26" a 27,5" kolesá (146 - 170 cm)

Keď sa deti stanú mladými tínedžermi, ich možnosti sa ešte viac otvoria a bicykle sa stanú špecializovanejšími.

26 a 27,5-palcový bicykel ponúka veľa rovnakých technológií, funkcií a výhod ako pánsky alebo dámsky bicykel. Hoci je stále postavený na trochu menšej veľkosti kolies. Prevodový systém je podobne optimalizovaný pre jazdu na ceste alebo v teréne a geometria rámu je prispôsobená pre menších jazdcov. Horské bicykle 26" alebo 27,5" bývajú vybavené predným a niekedy aj zadným odpružením. Spolu s prevodmi sú tak pripravené na prudké stúpanie, aj technické zjazdy.

Pre mladých ľudí, ktorí chcú jazdiť v teréne, je Rock Machine Thunder 27 VB, zmenšená verzia horských bicyklov pre dospelýc, ktorá bude inšpirovať sebadôveru a budovať zručnosti na lesných chodníkoch a singletrailoch. Vhodnou alternatívou je aj model na 26“ kolesách Kellys Naga 70 Purple 13.5.