Čo má spoločné cykloturistika a bikepacking?

Bikepacking je predovšetkým o dobrodružstve. Je to však aj umenie, ako umiestniť na bicykel všetko potrebné:

  • aby ste mohli ísť vlastným tempom,
  • aby ste sa cítili čo najpríjemnejšie.

Povrch ani cesta, po ktorej sa vydáte, nerozhoduje. Potrebujete iba bicykel, ktorý práve máte, praktické cyklotašky a nápad, kam chcete ísť.

Príťažlivosť bikepackingu spočíva v slobode, v objavovaní akejkoľvek cesty, ktorá sa vám páči. Existuje veľa krásnych cyklotrás, ktoré zaručujú skvelé výhľady aj príjemný zážitok.

 

Rozdeľte zaťaženie bicykla na polovicu

Aj vám príde prirodzené nabaliť sa do batohu, vyhodiť si ho na chrbát a ísť? Čo tak radšej využiť váš bicykel... Objemná posedlová taška, rámová kapsa a brašne na prednom kolese, či na riadidlách vás odbremenia od váhy na vlastnom chrbte. Rozdeľte váhu rovnomerne na obe kolesá. Bicykel je lepšie vyvážený a bude sa vám jazdiť lepšie.

Dopredu na riadidlá si dajte tie najľahšie veci

Veľké a pritom pomerne ľahké veci, prevažne na spanie, ako podložka pod karimatku, karimatku, spacák aj ľahký stan pekne vtesnáte do Acepac Bar Roll. Stiahnete len popruhmi a je to. Netreba celý upínací systém dávať stále hore a dole. Pre pohodlné držanie si môžete regulovať aj vzdialenosť od madiel.

Dozadu môžete dať tašku s najväčším objemom, kde sa viete zbaliť aj na niekoľko dní

Pod sedlom umiestnite malý kempingový varič a súpravu na varenie. Ďalej od sedlovky náhradné oblečenie, ktoré je pomerne ľahké, aby ste mali batožinu vyváženú z hľadiska váhy.

Pri balení uvažujte aj nad tým, kedy budete dané veci potrebovať. Upínací systém Acepac pomocou popruhov vám dáva priestor na ľahké a rýchle odoberanie brašní. Ak vám nebude stačiť 8 litrov priestoru, modulárny systém Acepac Saddle Bag jednoducho vymeníte za objemnejší 16-litrový a upnete na to isté miesto.

Využiť viete aj popruhy, kde zavesíte ohodlné náhradné obutie, či smaltovaný hrnček Terrabike, ktorý využijete aj ako šálku na pitie, aj ako hrniec na varenie.

 

 

Stredová rámová taška na bicykel je skôr vhodná na ťažšie veci, nakoľko sa nachádza v strede rámu, upína sa viacerými páskami a nehýbe sa pri prechode terénom, čím vás neobmedzuje v pohybe. Obojstranné zipsy a vnútorné vrecká vám umožnia prehľadnú organizáciu náradia na bicykel aj power banky.

Do úložného priestoru v ráme bicykla zmestíte náhradné diely a výbavu na bicykel, ktoré odporúčame mať so sebou. Sú to najmä duše (bez ohľadu na to, či máte bezdušovú pneumatiku), súprava na opravu defektu, kombi kľúč. Nezabudnite tiež na sťahovaciu pásku. Mohla by sa zísť.

Kapsička môže ísť aj na telo aj na rám bicykla

Keď chcete mať veci poruke, viete ich uložiť do kapsičky na prednej rámovej trubke alebo do ľadvinky. Rýchly zdroj energie, tyčinky, gély, drobné, dajte si ich do kapsičky na rámovej trubke. Hlavný prínos ľadvinky je ten, že pojme pomerne veľa vody do hydrovaku, ktorý je súčasťou ľadvinky. Okrem litra a pol vody sa sem zmestí aj nepremokavá bunda Northfinder Northkit, doklady, telefón. Pre zaznamenávanie jázd viete do malého bočného vrecka vložiť aj GoPro kameru.

Napriek tomu, že AcePac má brašne vodotesné, je dobré si pribaliť ľahké Dry Sack kapsy od Osprey. Pri silnom daždi ochráni aj súčasti, ktoré by nemali prichádzať do kontaktu s vodou a viete ich vložiť aj do ľadvinky. V nepremokavých sáčkoch viete oddeliť čisté veci, ktoré chcete ochrániť pred navlhnutím, samostatne uložiť použité prepotené oblečenie a spodné prádlo.

Menej je stále viac

Snažte sa vždy brať minimum vecí, ale pripravte sa na cykloturistiku zodpovedne. Oblečte sa primerane. V lete, najmä v poobedných hodinách, prichádzajú búrky a husto prší. Funkčné prádlo, bunda do dažďa, ktorá vás ochráni v prípade náhlej prietrže mračien.

Popremýšľajte, kam idete a čo dôležité by ste si mali vziať so sebou, aj keď idete na viac dní. Samozrejme, ak jazdíte niekde veľmi vzdialene od civilzácie, budete potrebovať viac vecí. Osvojte si praktický minimalizmus.

Cyklodoplnky majú svoje miesto

Pumpu viete uchytiť na rám bicykla. Fľašku s vodou, či iontovým nápojom alebo elektrolytmi, viete dať aj na vidlici, najmä v teplých dňoch, keď vody nie je nikdy dosť. To isté platí pre svetlá. Zriedka ide všetko podľa plánu idú úplne podľa plánu. Takmer určite budete musieť niekedy jazdiť v tme alebo aspoň za súmraku. Mať na bicykli odnímateľné LED svetlá môže byť tiež super praktické, keď kempujete.

Bikepacking je o slobode, skúmaní, dobrodružstve.

Užite si to.