Cykloturistika naprieč Amerikou - prvá časť

Viete aké to je, keď všetko necháte za sebou a vyberiete sa na výnimočný cyklovýlet naprieč Amerikou? Ak nie, určite sledujte naše video, v ktorom uvidíte cykloturistiku, ktorú zažijete len raz za život.

 

Nie je cyklovýlet ako cyklovýlet. Mnohé si dokážeme ľahko zopakovať a niektoré zažijeme len raz a stanú sa nezabudnuteľnými na celý život. Takýto jedinečný cyklovýlet sa rozhodli zrealizovať Ladislav Barák s priateľkou z občianskeho združenia Pobaľ sa a ideme. Ladislav Barák začal bicyklovať ako štvorročný a ostal pri cyklistike doteraz. Do svojích pätnástich rokoch chodili s kamarátmi na pravidelné výjazdy na bicykloch a obiehali napríklad celé rodné mesto. Pred šiestimi rokmi doviedol ku cyklistike aj priateľku Aďu. Ich prvý cyklovýlet bol naplánovaný na dvadsať kilometrov, no nakoniec bol štyridsaťšesť kilometrový a priateľka bola po ňom maximálne vyčerpaná. No ani to ich neodradilo stráviť pekné spoločné chvíle na bajkoch aj v budúcnosti. Po rokoch sa rozhodli, že si spravia nezabudnuteľný cyklovýlet po Amerike, no ešte pred tým vyskúšali niekolkodňovú cykloturistiku naprieč Slovenskom, aby vedeli čo všetko budú počas výletu v Amerike zo sebou v cyklotaškách a brašniach potrebovať. 

Ich cyklovýlet Amerikou začal hornatou Kolumbiou. V Kolumbii bolo práve v tom období obdobie dažďov, čo zážitok z tejto juhoamerickej krajiny ešte umocnil a cestu im okrem vysokých hôr skrášľoval aj dažďový prales. Po ceste sa učili španielčinu, aby sa vedeli s miestnymi dohovoriť aspoň v základoch, čo bolo veľmi potrebné. Cyklovýlet ďalej pokračoval cez Panamu, Kostariku, Nikaraguu a ďalej na sever. Zaujímavosťou bolo, že v južnej a strednej Amerike nie je také jednoduché opraviť bicykel bez vlastného náradia, pretože tam stále majú väčšinou staré 26ky kolesá. Prekvapením bola však veľká ochota miestnych pomôcť turistom zo Slovenska v akejkoľvek situácii aj napriek chudobnejším podmienkam, v ktorých juho a stredoameričania častokrát žijú. Okolo obeda boli tiež veľmi vysoké teploty a preto si vždy od jedenástej do jednej spravili obedovú pauzu v príjemnom tieni. 

Cesta ďalej pokračovala cez Salvádor, Guatemalu a Belize do Mexika. Guatemala bola podľa ich vlastných slov jedna z najkrajších a videli tam sopku Acatenango. Sprievodca ich zobral na vrchol sopky, z ktorej videli druhú a aktívnu, ktorá každých dvadsať minút vypúšťa oblaky dymu a sopečné horniny. V strednej Amerike neexistujú cyklotrasy a častokrát bolo potrebné dávať veľký pozor, pretože sa väčšinou bicyklom jazdí po bežnej ceste, čo sa zmenilo až po prejdení hranice Mexika do USA. Viac sa dozviete v našom videu: