Dvojfarebné plášte na bicykel s trianglovou stopou

Otestovali sme plášte na bicykel Vredestein AVENTURA TLR 38-622. Inšpirujte sa výberom dvojfarebných plášťov na gravel bicykel. 

 

Kvalitný plášť na gravel bicykel

Gravelový segment sa u nás už naplno udomácnil. Každý, kto už štrkolet skúsil alebo na ňom hltá množstvo kilometrov vie, že jednou z najdôležitejších súčastí bicykla sú kvalitné cyklo plášte. Také bez pochyby ponúka aj holandská firma Vredestein. V roku 2020 vstúpil Vredestein s pneumatikou na bicykel AVENTURA práve do prostredia gravel bicyklov a pozrieme sa, či sa im to podarilo.

Otestovali sme bezdušové pneumatiky na bicykel

Portfólio plášťov Vredestein pre cyklistiku je rovnako kompletné. Nájdete tu MTB plášte, trekingové aj cestné plášte. Najmladším prírastkom v portfóliu je gravel plášť AVENTURA TLR v rozmeroch 38 a 44-622 (700 x 38c a 44c). V teste sme mali obuté 38-622 v prevedení tubeless ready vo farebnom prevedení retro black/transparent.

Plášť na bicykel 44-622

Dvojfarebný plášť je opäť v móde. Hustota pletenia vlákien je 120TPI. Toto číslo zaručuje nízky valivý odpor s pomerne vysokým pomerom komfortu. Váha 38-čky sa zastavila na hodnote 410g. V behúni je integrovaný osvedčený systém Sportex Protection Layer (SPL), ktorý v kombinácii s TLR minimalizuje riziko defektu. Použitie technológie Tricomp kombinuje tri rôzne zmesy. V strede je tvrdšia, po okrajoch mäkšia zmes, kvôli lepšej stabilite.

Montáž prebehla bez najmenších problémov. Oba pekne zapadli do pätiek ráfika. Ešte pripomenieme, že sme ich použili ako bezdušové plášte na gravel bicykli Giant Revolt Advanced s duralovými kolesami rovnakej značky s označením P-X2.

Samozrejme, ak nepreferujete TLR (tubeless ready), kľudne môžete do nich vložiť dušu na bicykel. Pozornosť venujte správnemu smerovaniu podľa odporúčania výrobcu. Určite odporúčame použiť bezdušové prevedenie. Ak si sami netráfate na celý postup, ako vymeniť dušu na bicykli, zájdite k nám do Terrabike, chalani vám v servise určite pomôžu vstúpiť aj do sveta bez duše...

Ako nafúkať koleso na bicykli?

Kvôli komfortu sme väčšinou zvyknutí hustiť na cca. 1,8 až 2 BAR. Pri Aventure sa táto hodnota ukázala ako nedostatočná a museli sme prifúknuť na 2,4 BAR. Bočnice sú pocitovo mäkšie a mali sme obavu, aby to ráfik na hrubšej šotoline "nekúpil". Ak nafúkate na hodnoty odporúčané výrobcom (od 3 do 5 BAR), získate naozaj rýchly plášť s minimálnym valivým odporom.

Jazda bola naozaj veľmi príjemná. Trojuholníkový vzor v strede behúňa bol skutočne rýchly. Plášť je určený skôr do suchých podmienok. Najviac mu vyhovuje asfalt, štrkové, či pieskové lesné cesty, lúky a poľné cesty. Práve na miesta, pre ktoré je gravel bike stvorený. S blatom sa veľmi nekamaráti. Vyššie bočné výstupky, ako inak trojuholníkové, poskytujú lepšiu priľnavosť a istotu v zákrutách. 

Ako vybrat plášť na bicykel?

V prvom rade hľadajte kvalitného výrobcu. Holanďania majú vo výrobe pneumatík už vyše 100-ročnú tradíciu. Prvé kusy vyrobili už v roku 1908. V dnešnej dobe je Vredestein jedným z najväčších hráčov na trhu s výrobou prémiových automobilových pneumatík. Samozrejme neboli to len pneumatiky, ale množstvo ostatných výrobkov z gumy. Napríklad tenisové loptičky, futbalové lopty, ale aj topánky, či podlahové krytiny.

Výsledky testovania cyklo plášťov Vredestein Aventure

Pri teste sme najazdili približne 300 km bez najmenších komplikácii a hlavne bez defektu. Ak hľadáte rýchly gravelový plášť do skôr suchých podmienok, určite uvažujte aj nad týmto modelom od Vredesteinu. Odporúčame.