Pitný režim cyklistu - Keď čistej vode dôjde dych

S letným obdobím prichádza aj čas horúcich dní. Ortuť teplomera sa drží veľmi vysoko... V takomto čase by mal človek počas dňa prijať cca. 1,5 až 3 litre tekutín. Pri fyzickej záťaži sa toto množstvo môže ešte zvýšiť. Samozrejme športové aktivity nevynímajúc. Cyklistika k nim patrí tiež. Viete, prečo je hydratácia organizmu a športová výživa cyklistu dôležitá a čo odporúčame pribaliť do batohu? 

 

Dehydratácia na bicykli

Strata tekutín o 2 % (1,6 l u 80 kg ťažkej osoby) znižuje výkon až o 20 %, strata tekutín o 4 % znižuje výkon o 50 %. Strata tekutín nad 6 % už môže viesť ku kolapsu a môže to skončiť až smrťou.

Pri plánovaní cyklotrasy je podstatná aj športová výživa cyklistu

Či už vyrážate na hodinový intenzívny švih alebo na poldenný či dokonca celodenný výlet, musíte k tomu prispôsobiť aj svoj pitný režim či výživu. Minimálne jedna fľaša s vodou musí byť váš pravidelný spoločník. Keďže sme všetci cyklisti, aj u nás v Terrabike nepodceňujeme niektoré základné pravidlá. Podľa dĺžky výjazdu plánujeme druhy a množstvo správnych výživových doplnkov.

 

 

Základné rozdelenie spočíva aj v použití pred, počas a po výkone. Vyberať môžete z množstva foriem ako šumivé tablety, rozpustné práškové nápoje, sirupy, gély, tyčinky či gumené cukríky. Individuálne prispôsobte výber tomu čo vám viac chutí, či telo dokáže lepšie prijať. Na našich predajniach nájdete overené značky Powerbar a GU. Obe sú lídrami v produkcii výživových doplnkov pre športovcov.

Optimálny pitný režim na bicykli

Dodržiavanie pitného režimu je veľmi dôležité. Piť by ste mali pravidelne, radšej v menších dávkach. Nie až keď máte pocit smädu, vtedy už je spravidla neskoro. Veľké množstvo vody v žalúdku vám skôr priťaží ako pomôže. Potením stráca cyklista aj zásadné množstvá minerálnych látok a vitamínov. Pri ich vrátení do organizmu pomôže napríklad Powerbar 5 Elektrolitov v 3 príchutiach v balení. Jedná sa o šumivé tablety v tube.

 

 

Ak plánujete dlhší výjazd, môžete ich kľudne strčiť do vrecka a po doplnení vody rozpustiť novú tabletu vo fľaši a tak si aj počas výjazdu pripraviť plnohodnotný hydratačný nápoj. 5 minerálov (sodík, chlorid, draslík, horčík a vápnik) je zastúpený v rovnakom pomere, ako sa strácajú pri potení. Samozrejme všetko bez cukru. 75 mg kofeínu zvyšuje sústredenie a pozornosť (príchuť citrón/tonic).

Energetické gély sú pre cyklistov rýchla pomoc

Pri 2 až 3 hodinových výjazdoch je dobré pitný režim skombinovať aj s nasadením energetických gélov. Ten okrem inej konzistencie obsahuje minerálne látky a vitamíny, ktoré sa do tela dostanú ešte o niečo rýchlejšie. Aj tu vyberáte z množstva príchutí ... Cola, slaný karamel, čokoláda, citrón a limetka, banán, jahoda, káva.... GU Roctane navyše obsahuje aj povzbudzujúci kofeín a správnu dávku aminokyselín BCAA. Základ tvorí maltodextrín a fruktóza, ktoré sa postarajú o rýchly prísun energie. Dávať si ho môžete približne každých 45 minút výkonu.

 

 

Ak vám konzumácia energetického gélu prekáža, môžete vyskúšať Powergel Shots – gumené cukríky. Majú vlastnosti PowerGelu a 5 cukríkov spoľahlivo zastúpi jednu dávku energetického gélu. Klasické energetické tyčinky Powerbar Energize a Energize Advanced doplnia chýbajúcu energiu hlavne počas pretekov alebo náročných tréningov. Vďaka sacharidom C2MAX a iba 2g tuku sú ľahko stráviteľné. Aj tu je na výber z niekoľkých príchutí.

Čo jesť po bicyklovaní

Po návrate z výletu alebo tréningu je tak isto dôležité doplniť stratené vitamíny a minerálne látky. Teraz už ale nie je až taká dôležitá rýchlosť ich doplnenia, ako ich zastúpenie a kvalita v odlišných pomeroch ako pred a počas výkonu. Powerbar pripravil Recovery MAX – regeneračný koktail novej generácie s obsahom sacharidov s vysokým glykemickým indexom, svalových proteínov pre udržiavanie svalov, zinkom a horčíkom.

Voda je vždy základ, bez nej by to nešlo. Nájdite si to svoje a pomôžte telu prekonávať nástrahy horúcich letných dní. Doprajte mu to, čo potrebuje, čo sa pri potení najviac stráca. Sme presvedčení, že sa budete cítiť lepšie, menej unavený a bude chcieť znovu s radosťou pridávať ďalšie kilometre v sedle svojho bicykla. Budeme radi, ak pridáte vlastný recept na osvedčený pitný režim a inšpirujete tak ostatných cyklistov.