Plánovanie cykloturistiky pomocou online máp a cyklopočítača s GPS

Viete ako si naplánovať cyklovýlet pomocou online plánovača? K dispozícií sú zaujímavé appky a online mapy. Tie majú v súčasnosti dobré vychytávky a rozličné funkcie, ktoré vám určite pri plánovaní cyklotrasy veľmi pomôžu. Jednu z aplikácií vám predstavíme. 

 

 

Plánovanie cyklotrasy

Plánujete si cyklotrasu dopredu alebo ste skôr cyklista, ktorý vysadne na bicykel a necháva sa unášať vetrom. Alebo idete najradšej rovno za nosom? 

Natočili sme pre vás video, v ktorom si ukážeme plánovanie cyklotrás pomocou online máp a iných užitočných IT nástrojov. Ukážeme si, ako spomínané technológie efektívne používať a samozrejmosťou naplánovaných cyklotrás je ich export do GPS zariadení.

Inšpirácie na cyklotrasy Slovenska

V minulosti sa cyklovýlety plánovali bežnými mapami, ktoré však neobsahovali priamo informácie napríklad o prevýšení terénu. Ak ste z papierovej mapy, jej farebnosti a vrstevníc nedešifrovali každý detail, nemali ste vopred presné informácie o tom, čo vás na novej trase skutočne čaká, čo všetko si pribaliť, ako sa vystrojiť na cestu.

My používame DynamicWatch, v ktorom máme aj platený Premium prístup. To, hlavne z toho dôvodu, že rozšíri základné funkcie voľné členstva. K dispozícii je samozrejme aj free verzia https://dynamic.watch/ a môže poslúžiť aj ako inšpirácia na výber cyklotrasy, nakoľko obsahuje záznamy trás od iných užívateľov. Dokonca bez veľkej námahy nájdete aj cyklotrasy Slovenska.

Cykloturistická mapa do vrecka a vždy poruke

Nástroj je vhodný aj na plánovanie cykloturistiky pri objavovaní nových lokalít, aj na zaznamenávanie pravidelných cyklotrás. Podľa nás je to najrýchlejší a najjednoduchší spôsob vytvárania a sťahovania trás k hodinkám Garmin alebo Edge GPS z telefónu alebo počítača.

Pomocou online plánovača viete ľahko zistiť informácie o prevýšení terénu, čo vám pomôže v rozložení síl. Aplikácia je navrhnutá pre cyklistov, bežcov a turistov. Jednoducho si nainštalujte zodpovedajúcu aplikáciu na svoje zariadenie a pomocou plánovača si vytvoríte plán cyklotrasy. Ak by ste si nevedeli dať rady s nastavením, pri prvom kontakte by vám mohol pomôcť aj manuál dynamicWatch pre užívateľov.

Plánovač je vhodný pre mobilné zariadenia. Obsahuje možnosť importovania trasy z obľúbených webov ako Strava, Garmin Connect, Ride with GPS and MapMyRun. Pred vysadnutím na bicykel ešte pošlete cyklotrasu do zariadenia a môžete vyraziť.

Nový plán cyklotrasy na pár klikov

Vo videu sme naplánovali cyklovýlet z Banskej Bystrici na Kráľovu studňu. Nástroj nám hneď ponúkne preddefinované trasy a je možné prepínať medzi rozličnými módmi, čo nám umožňuje napríklad vyhnúť sa bežným cykloturistickým chodníkom, ktoré nie sú vhodné na gravel alebo horské bicykle, alebo naopak, pri použití cestného bicykla je možné plánovať trasy so spevneným povrchom. My sme si vybrali mód pre MTB bicykel, čo nám umožnilo preddefinovať trasu aj dostupnými skratkami naprieč terénom.

Samozrejmosťou je vytváranie checkpointov, teda určených bodov trasy, čím je možné cyklotrasu rozdeliť na niekoľko po sebe idúcich častí. Checkpointy je možné označiť voliteľnými názvami, čím si napríklad ľahko označíme prístrešok, alebo občerstvenie. Vytvorenú trasu vieme ľahko vyexportovať a odoslať do GPS zariadenia. Pod zariadením myslím GPS tachometer, aj iný cyklopočítač s GPS, pričom geolokačný systém tu zohráva kľúčovú úlohu.

Pozrite si naše video a dajte nám vedieť, aké sú vaše skúsenosti s podobnými online aplikáciami na zaznamnávanie, vytváranie a plánovanie cyklotrás na Slovensku alebo v zahraničí.