Čo zažijete jedine na Národnom zraze cykloturistov

1) Ako hodnotíte účasť na zraze?

Štatistika k počtu účastníkov, počet prejdených km, prevýšenia… pikošky.. Veľmi pozitívne. Zrazu sa zúčastnilo spolu so sprievodcami cca 110 účastníkov. Účastníci mali zastúpenie z každého regiónu, najviac kilometrov k nám prešiel Ivan z Vyšného Orlíka, vyše 400 km. Dokonca sa k nám pridali i ľudia, ktorí predtým neboli zaregistrovaní. Trasy, sme mali v rámci programu naplánované na piatok, sobotu a aj nedeľu. Sme predsa zanietení cyklisti, a bez každodenných cyklovýletov by to nebolo ono.

2) Aký ste mali program?

Piatok sme si pre účastníkov pripravili Výstup na Bradlo – približne 74 km, s prevýšením cca 1403/ 1402 m (t.j. nastúpané/ naklesané metre - údaj z mapy.cz). Cestou sa im odkryli krásy Myjavských kopaníc, navštívili spoločne Mohylu M. R. Štefánika, kde absolvovali i prednášku v novovybudovanom turistickom informačnom centre. Občerstvenie bolo pripravené formou guľášu v znovu otvorenom bistre Chata Bradlo. Trasa postupovala do Košarísk, kde nás rovnako čakala prehliadka v Múzeu Milana Rastislava Štefánika. Pohodovým tempom následne cykloturisti prešli kopanicami späť na Starú Myjavu. Spoločný program sme ukončili opekačkou a oldies párty v areáli chatiek PT Javorina.

GPX cyklotrasy: https://sk.mapy.cz/s/gemulukoco

Sobota sa niesla v duchu výšľapu na Veľkú Javorinu – približne 70 km, prevýšenie cca 713/ 717 m. Tá preverila kondíciu nejedného účastníka. Trasa sa začala spoločnou prezentáciou a po nej už skupinky nastúpili na trasu. Na výber boli možnosti ísť po čisto slovenskej alebo slovensko-českej trase. Po výdatnom výstupe si účastníci mohli dopriať „orosené“ alebo iné zaslúžené občerstvenie. Z Veľkej Javoriny trasa pokračovala na vyhliadkovú vežu Poľana. Každý účastník vedel zhodnotiť svoje sily a sprievodcovia im boli vždy v pätách. Každý podľa svojho gusta už pokračoval alebo nepokračoval na spomínanú rozhľadňu. Večerný program bol prispôsobený výkonu a tak si účastníci mohli oddýchnuť pri cyklo-prednáškach a cyklo-kine.

GPX cyklotrasy: https://sk.mapy.cz/s/larazutopa

Nedeľa bola naplánovaná cyklistikou k Vodnej nádrži Dubník – približne 40 km, prevýšenie cca 997/ 995 m. Na trasu už nastúpila iba približne polovica účastníkov zrazu. Mnohí už ráno vyrazili na cestu domov, niektorí na bicykli, niektorí autom. Tí, ktorí ešte vydržali a išli i na poslednú trasu si mohli užiť krásy turanských kopaníc a zjazd po lokálnom traily Oliver, ktorý je vhodný i pre menej zdatných cykloturistov.

GPX cyklotrasy: https://sk.mapy.cz/s/pedalumupe

Program našich dní bol v podstate nasledovný: každý deň, ráno raňajky, približne o 9 hodine nástup na trasu spolu so sprievodcami a večer približne o 6 hodine večera. Vo štvrtok bol poobede/ večer voľný program, niektorí sa boli individuálne pobicyklovať, niektorí si šli zahrať volejbal pri vodnú nádrž Stará Myjava. Štvrtok bol taký spoznávací deň, nakoľko mnohí sa predtým nepoznali. V piatok sme mali oldies párty s DJ Tominom + páni turanského pivovaru Turak a vnuk nám pripravili grilované špeciality, domáce pálenky....

3) Mali ste zaujímavých hostí v rámci večerného programu?

V sobotu bol výživnejší program, kde boli viaceré cykloprednášky.

Pozvanie Slovenského cykloklubu prijal národný cyklokoordinátor, p. Kľučka, krajský cyklokoordinátor Trenčianskeho kraja (TSK) pán Repka, bratia Holubovci, a chlapci z Liberta tour. Celé podujatie sme spoluorganizovali s SCK Stará Turá, kde pozvanie prijal i predseda p. Ištoňa. Celé podujatie viedol i predseda Slovenského cykloklubu p. Hlatký.

Pán Kľučka porozprával účastníkom zrazu svoje zážitky z cestovania po medzinárodnej trase EuroVelo 13. Trasu prešiel zo severu Európy z nórskeho Nordkappu do Bratislavy. V budúcnosti by chcel prejsť i druhú časť trasy, keď mu to zdravie a opatrenia dovolia.

„Prvú časť môjho výletu po medzinárodnej ceste EuroVelo 13 s názvom „Cesta železnej opony“ o celkovej dĺžke 10500 kilometrov so zastávkou v Bratislave som absolvoval symbolicky v roku 30. výročia pádu berlínskeho múru. Z celej trasy som tak prešiel iba 6000 kilometrov. V roku 2020 som chcel pokračovať z Bratislavy až do cieľa k Čiernemu moru. Korona vírus však zmenil moje plány a zostávajúcich 4500 kilometrov na dokončenie trasy EuroVelo 13 som tak odložil na rok 2021.“ povedal národný cyklokoordinátor p. Kľučka.

Bratia Holubovci a ich putovanie po Islande

Večer plynule pokračoval prezentáciou bratov Holubovcov, ktorí zažili nevídané dobrodružstvá putovaním na bicykloch na Islande. S účastníkmi sa podelili naozaj o pútavé slovo a nádherné fotografie z cestovania. Prezentácia účastníkov naozaj zaujala, čo sa odzrkadlilo i na množstve otázok, na ktoré chalani radi odpovedali. Vo svojej prezentácii nás zaviedli do prenádhernej krajiny severnej pologule, na Island, krajiny divokej prírody a divokých sopiek. Ukázali nám neskutočne veľa krásnych záberov a spomienok na krajinu, ktorá je cestovateľským snom mnohých cyklistov, ale aj iných cestovateľov.

Krajský cyklokoordinátor p. Repka porozprával účastníkom o činnosti a zámeroch TSK

Rovnako pútavá pre účastníkov zrazu bola i prezentácia Trenčianskeho samosprávneho kraja. Krajský cykloordinátor predstavil cyklobusy, (https://visit.trencin.sk/cyklobusy/), ktoré jazdia počas sezóny krajom a dokážu naraz previesť až 24 bicyklov.

Taktiež predstavil spoluprácu Trenčianskeho samosprávneho kraja a Slovenského cykloklubu na obnove cykloturistických trás na území kraja. Uviedol koľko financií kraj venoval na rozvoj a obnovu trás od roku 2017. Azda najzaujímavejšiu časťou pre poslucháčov bola prednáška o budovaní a vyznačení novej náučnej cykloturistickej trasy N5301 – Po stopách histórie, ktorá vedie z Trenčína do Nemšovej. Na trase je zabudované zariadenie na sčítanie cyklistov na trase, vďaka čomu p. Repka odprezentoval naozaj zaujímavé číslo. Doposiaľ trasou prešlo viac ako 350 tisíc cyklistov.

Zaujímavú video-upútavku, zo slávnostného otvorenia úseku Vážskej cyklomagistrály medzi Trenčínom a Novým Mestom nad Váhom, si môžete pozrieť ako online.

Liberta Tour a ich záživná cesta na jednom prevode okolo Slovenska

Záver večera patril „cyklokinu“ v podaní pánov z LibertaTour. Ich film s pravým trnavským dialektom zaujal nejedného diváka. Myšlienkou ich projektu je cestovanie, dobrodružstvo a spoznávanie nových kultúr, zvykov, tradícií a ľudí. Ich cestovanie je menej tradičné než iné cyklocestovanie. Spoločnými silami putujú na bicykloch Liberta z Továrne detských vozidiel v Liberci. Stavba tohto „vozítka“ je naozaj jednoduchá, bicykel má totižto iba jeden prevod a kolesá menších rozmerov.

Prikladáme i trailer ich úspešnému filmu Liberta Tour, ktorí mali možnosť vidieť i účastníci 19. Národného zrazu cykloturistov. Toto si určite pozrite!!! :)

4) Mali ste priestor na vízie v rámci cykloturistiky? Na čo sa cyklisti môžu tešiť v najbližšom období?

Počas podujatia sa uskutočnilo i menšie stretnutie predsedov regionálnych klubov Slovenského cykloklubu, kde sa preberali naplánované i uskutočnené práce v oblasti cykloturistického značenia. Načo sa môžu cykloturisti tešiť? V rámci roka 2021 vôbec neleníme ani nezaháľame. Spolupracujeme na obnove trás s VÚC v Trenčianskom kraji, Žilinskom kraji, Bratislavskom kraji a Nitrianskom kraji. Rovnako sa pripravuje plánovaná obnova cykloturistických trás v rámci Trnavského kraja. Samozrejmosťou je už realizácia obnovy naprieč Slovenskom z dotácie z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Spoločne tak prebehne počas roka obnova približne 3 000 km cykloturistických trás, pribudne približne 250 km nových úsekov a rovnako pribudne i nejaká tá cykloinfraštruktúra (mapové stojany, cykloodpočítadlá, storytelling panely, servisné stojany...). V rámci obnovy hovoríme o obnove maľovaného značenia, výmene/aktualizácii smerových cyklotabuliek, zahustenie značenia, osadení nových cylosmerovníkov, výmene poškodených tabuliek, oprave/výmene poškodených servisných stojanov atď.

5) Aké lákadlo sa chystá v ďalšim ročníku? Už viete kam zamierite?

Ešte sme sa nad lákadlom nezamýšľali, avšak bude sa jednať o jubilejný 20. ročník Národného zrazu cykloturistov, čiže určite niečo vymyslíme. Na nápady máme čas mimo značkárskej sezóny, čiže v priebehu januára. Miesto konania zrazu by mala byť asi Oščadnica, kde prejavila záujem o organizáciu priamo obec a náš regionálny klub SCK Turzovka. Veríme, že vás tieto informácie presvedčili, že účasť na národnom zraze SCK je skutočne lukratívna záležitost a tešíte sa s nami na budúci ročník. Lebo my sa už nevieme dočkať.