Prehľad horských bicyklov v jednotlivých cenových kategóriách

V našom ďalšom videu si ukážeme horské bicykle z rozličných cenových kategórií a povieme si, čo všetko v danej kategórií môžete od bicyklov očakávať.

 

Natočili sme pre vás video, v ktorom budeme hovoriť o horských bicykloch z rozličných cenových kategórií. Táto myšlienka nám napadla počas prechádzania katalógov jednotlivých výrobcov a povedali sme si, že sa vcítime do role kupujúceho, ktorý má na nákup určené finančné rozmedzie a samozrejme od bicykla očakáva čo najviac.

Pred natáčaním videa sme sa dohodli, že horské bicykle rozdelíme na viacerých cenových pásiem a uvedieme ich výhody a nevýhody a tiež ukážeme, na čo si má kupujúci dávať pri nákupe takéhoto bicykla pozor. 

Predmetom prehľadu, ani sprievodného videa, nie sú horské bicykle pre deti, ktoré majú vlastné úrovne výbavy a rovnako aj vlastné cenové úrovne. Medzi detskými bicyklami pre chlapcov aj pre dievčatá, bez väčších problémov, nájdete horské bicykle do 300 eur.

 

Ale vráťme sa späť k téme, aký horský bicykel pre ženy a pánske horské bicykle môžete kúpiť podľa cenových kategórií. 

Horský bicykel do 500 eur

Začali sme kategóriou do 500 Euro. Do tejto cenovej kategórie horské bicykle nespadajú. Na cesty po nespevnených lesných cestách, po nerovnostiach, potrebujete najmä kvôli bezpečnosti kvalitnejšie brzdy, čo je za takúto cenu problém dostať. V našej ponuke sem patria najčastejšie horské bicykle Kellys.

Častou otázkou od zákaznikov býva, či má odpružená vidlica v danom segmente význam. Odpoveď je jednoduchá - v danom segmente sa bicykle v pevnou vidlicou viacmenej nevyrábajú. Aby mala význam, mala by byť karbónová. V tomto segmente sa však dávajú predné odpružené vidlice na bicykel. 

Ukázali sme si model Kellys Spider 10 2019 29" so štandardným modelom prevodov. Predná vidlica sa dá na pravej nohe zamknúť. Je to v tejto cenovej kategórií veľmi vyvážený bicykel na hobby jazdenie alebo na cestu do práce. V danej kategórií by chceli upozorniť na brzdy. Odporúčame určite hydraulické brzdy, pretože komfort a kvalita brzdenia je omnoho lepšia.  

Horské bicykle nad 500 eur

Ďalším bicyklom vo vyššej cenovej kategórii bol Giant Talon 3. Má vidlicu, ktorá sa dá zamknúť z riadítok, má lepší systém radenia. Radíme ho medzi horské bicykle s hydraulickými brzdami. V tejto cene sa však nedá očakávať nič iné, ako klasická hliníková konštrukcia. V tejto cenovej kategórii je možné vidieť, že výrobca začína prihliadať na komfort jazdenia.

Kvalitné horské bicykle do 1000 eur

V cenovej kategórii od 800 do 1000€ sa už začínajú lámať ľady a je možné očakávať pevnú os vpredu aj vzadu. Štandardom bývajú vzduchové vidlice. Možno tiež očakávať radenie 1x11 alebo 1x12. Bicykle sú jednoduchšie ovládateľné a cítiť z nich pevnosť. V tejto cenovej kategórií je možne nájsť napríklad Ghost Nirvana.

Pribudajúcou cenou samozrejme narastá kvalita materiálov a kvalita odpruženej vidlice. Výnimkou nie je ani osadenie bŕzd a kvalita prevodov. Každých ďalších 100 euro prináša bicyklu kvalitnejšie komponenty. Nad 1600 eur je možné zakúpiť karbónový bicykel. U nás je už samozrejmosťou k takýmto bicyklom aj garančný servis.

Ukázali sme si tiež Kellys Gibon 30/2018 s kvalitnejšími kolesami. Bicykel je vhodný na trailovejšie jazdenie. Má dvojprevodníkové radenie Shimano SLX. 

V kategórii 1600 Euro môžeme očakávať prednú vzduchovú vidlicu a pevnú os. Zlatým stredom sú celoodpružené bicykle s hliníkovým rámom, ktorých cena sa pohybuje okolo 2000€. Z našej ponuky sú to napríklad horské bicykle Ghost Slamr alebo Mondraker Foxy 2019.

Viac sa dozviete v našom videu: