Singltrek pod Smrkem – siedme bajkerovo nebo...

Vstupnou bránou k Singltreku je Nové Město pod Smrkem neďaleko českého Liberca. Hoci nie je pre nás už úplne neznámou destináciou, potrebujeme prejsť kus cesty. V minulosti sme sem už pár krát zavítali. Tentokrát sme sa pre cyklovýlet po trase Singletracku pod Smrkem rozhodli opäť, veď začiatkom jesene je tu tak krásne. Navyše, viac ako 90 km singltrekov sľubuje poriadnu porciu zábavy.

Vyrážame zo stredného Slovenska. Trasu volíme smerom na Čadcu do CZ a potom vačšiu časť cesty kvalitnou poľskou diaľnicou. Dlhých 560 km dokážete zvládnuť za pol dňa, aj keď posledných 30 km smerom do Smrku je potrebné sa zmieriť s prejazdom po okresných cestách. Bicykle mám po celý čas bezpečne ukryté v prepravných obaloch na bicykel na ťažnom zariadení. Ubytovanie máme objednané v štýlovom penzióne U Andelů, ktorý je značne previazaný na Singltrek. Nakoniec, skoro všetko v tomto malom mestečku je silno napojené na Singltrek.

Táto oblasť je prvou singltrekovou destináciou v Českej republike a kontinentálnej Európe. Od roku 2010 sa vlní medzi stromami, nikdy nevedie dlho rovno, príliš z kopca ani do kopca. Je naplneným partnerstvo medzi lesníkmi, samosprávou a neziskovým sektorom. Nachádza sa vo Frýdlantskom výbežku, vinie sa úbočím hory Smrek (1 124 m n. M.), najvyššej hory českej časti Jizerských hôr. V mieste, ktoré oddávna patrilo k najchladnejším a najmenej prístupným oblastiam českých krajín.

Aj takto ho opísal portál „Kudy z nudy“ a myslím, že je to viac ako výstižné... Singltrek má vybudované nástupné miesto na okraji mestečka rovno na brehu malého jazera.

Základňa je postavená v modernom štýle.

V blízkosti máte k dispozícii veľké parkovisko a kemp pre stany či obytné vozy. Pumpracková dráha slúži na tréning pre menších bajkerov; umývací box, stojan s kompletným náradím či požičovňa bicyklov sú samozrejmosťou.

Za jazdenie na trailoch sa neplatí. Môžete však prispieť dobrovoľnou čiastkou priamo v centre. Okrem tejto základne je možné na Singltrek vyraziť ešte z dvoch nástupných miest - Kyselka a Lázne Libverda. V každom centre vám ochotne dajú tlačenú mapu s prehladným značením. Singltrek je urobený tak, že si v ňom môže zajazdiť skúsený bajker aj úplný začiatočník bez veľkých skúseností. Trasy sú rozdelené podľa náročnosti na modré, červené a čierne.

Na niektorých miestach sú vzájomne poprepájané. Trasu si tak môžete voliť podľa kondície, náročnosti, chute či počasia. Hor sa na cestu!

Našim tipom na výlet je výjazd až po Lázne Libverda cez chatu Hubertka a Obřý sud. My vyrážame z centra po zelenom nástupnom traile.

Tu musíte byť opatrní, nakoľko sa v tomto jedinom úseku jedná o obojsmernú cestu a používa sa aj na návrat do kempu. Všetky ostatné trate sú jednosmerné. Prechádzame krátkym úsekom na poľskej strane. Samozrejme, aj tu je potrebné nabrať nadmorskú výšku. Rapickým okruhom prichádzame na Lomnický most. Odtiaľto sa začína s príznačným názvom Asfaltová agónia.

Asfaltové stúpanie dlhé 1300 m má miesta so sklonom až 18%. Čiernu Okolo Měděnce vynechávame a traverzom nastupujeme až na ďalší čierny trail Silbergrundl. Jeho profil je stále z kopca, prerušuje ho len zopár výšvihov.

Naplno si užívame prvé skoky a klopenky zatočené medzi smrekmi. Po krátkom stúpaní pre zmenu po šotolinovej ceste nás čaká nástup na Libverdskú stranu a jeden z najkrajších a najrovnejších trailov s názvom K Hubertce.

 

 

Neustále klesá a na 1,7 km úseku nemusíte skoro vôbec pedálovať. Končí pri chate Hubertka. Nikdy nie je neskoro na zaslúžený, aj keď krátky oddych a občerstvenie. Po ňom pokračujeme na čiernou značený Hejnický hrebeň. Ide o najnáročnejšia časť trasy. Druhým dychom treba však dodať, že aj najkrajšiu. Úsek Nad Bílým potokem je siedme nebo každého bajkera. Ide o 2,8 km trailu prevažne s pieskovým povrchom so všetkými typmi technických náročností.

Zažívame všetky možnosti, ktoré terén len môže ponúknuť - skoky, klopenky, série rýchlych zákrut a prejazdov, vracačky; povrch z kameňov, plný koreňov aj drevené lávky...

Sériou ďalších čiernych a červených úsekov sa dostávame k Obřímu sudu, ktorý ponúka možnosť doplniť si energiu dobrou „zelňačkou“ a jedným pivom. Ludvíkovským traverzom sa musíme dostať až do nástupného centra U Kyselky.

Odtiaľ Novoměstskou stranou až na Lomnický most. Tu sme na našej trase už boli. Zostáva posledný červený úsek trasy dokončením Rapického okruhu. Zelenou Nástupnou sa už len spúšťame do centra Singltreku. Zastavujeme na malé občerstvenie. Tento 40 km okruh dokáže z každého bajkera dostať maximum ako po fyzickej, tak technickej stránke.

V Novom Měste pod Smrkem na vás čaká 4-5 dní veľmi kvalitného jazdenia určeného pre celé cyklistické rodiny či skupiny zapálených bajkerov. Singltrek ponúka pre každého rad možností, ako si dobre zajazdiť. Výlety do blízkych Jizerských hôr rozšíria okruhy vášho dojazdu. Myšlienka sprístupniť nádherné hlboké lesy pre nadšencov v sedle bajku je fantastická. Najmä ak sa všetky zainteresované strany dokážu dohodnúť a ťahať za jeden povraz. Lesy ČR, samospráva aj občianske združenia urobili kus kvalitnej práce. Na Slovensku sa máme v mnohých prípadoch ešte čo inšpirovať...