Terrabike na Dni bez áut

Aj Terrabike sa zúčastnil zaujímavej iniciatívy s názvom Deň bez aút, ktorá je súčasťou kampane európskeho týždňa mobility a koná sa každý rok.

 

Iniciatíva prebieha na celom svete vo veľa mestách a jej cieľom je vyššia kvalita života a menej emisií znečisťujúcich plynov v ovzduší ako dôsledok menšieho počtu jazdiacich áut v mestách. Každoročným vyvrcholením celoeurópskej kampane za udržateľnú mobilitu je 22. september "Svetový deň bez áut - World Carfree Day". Do národnej kampane Európsky týždeň mobility 2020 sa do 14. septembra zaregistrovalo 49 samospráv a 22 originálnych aktivít zástupcov organizácií, inštitúcií či škôl na Slovensku.

V Banskej Bystrici bola v rámci Dni bez áut a v spolupráci s mestom uzatvorená jedna jednosmerná ulica pri nákupnom stredisku Point a cieľom tejto iniciatívy bolo ukázať výhody pešších zón v meste. My sme boli na akcii tiež a poskytovali sme záujemcom bezplatný servis bicyklov a doniesli sme zo sebou aj zopár bajkov. 

Deň bez áut trval od 10:00 hod. do 18:00 hodiny. Banskobystričania mohli vidieť a zažiť, ako by v budúcnosti vyzerala plánovaná pešia zóna pred SC Point na Námestí H. Vajanského. Deň bez áut privítal aj  záujemcov s relax zónou a hernými konzolami, tiež zelenou osvetovou zónou a športovou zónou s detským dopravným ihriskom. Každý, kto na mieste vyplnil anketový lístok na tému mobilita v meste sa dostal do žrebovania o hodnotné ceny.

Počas natáčania sme sa pýtali viacerých okoloidúcich a cyklistov napríklad aj to, ako vnímajú zabezpečenie cyklotrás v Banskej Bystrici. Mnohí boli so súčastným stavom nespokojní. Rozprávali sme sa tiež s inicátormi akcie a o výhodách cyklistickej dopravy oproti automobilovej. Samozrejmosťou bola problematika životného prostredia a v neposlednom rade aj preplnené cesty a zápchy, ktoré v súčasnosti už zažíva každé mesto na Slovensku. Viac sa z vydareného Dňa bez aút dozviete vo videu.