Vidlica na bicykel je neodmysliteľnou a podstatnou súčasťou bicykla

Hľadáte novú vidlicu na bicykel alebo jednoducho nie ste spokojní s komponentom, ktorý máte na bicykli sériovej výroby? Možno chcete zažiariť a je vám bližšia vidlica na bicykel v inej farbe. V našom sortimente nájdete vysoko kvalitné komponenty pre bicykle od najlepších značiek. 

 

Akú vidlicu na bicykel?

Vidlica bicykla je neodmysliteľnou a podstatnou súčasťou bicykla. Štandardne ju získate kúpou sériovo zostaveného modelu, ako súčasť bicykla. Môžete ju však nahradiť aj v rámci rámového setu, či dokúpiť samostatne. Odvádza záslužnú prácu pri uložení predného kolesa, absorpcii nárazov a smerovaní samotnej jazdy. 

Pri rozhodovaní sa o výbere vhodnej prednej vidlice na bicykel vám pomôže veľkosť bicykla, kde máte hneď niekoľko možností:

  • vidlica na bicykel 20 (detský bicykel),
  • vidlica na bicykel 24 (tiež považovaný za detský bicykel),
  • vidlica na bicykel 26,
  • vidlica na bicykel 27.5,
  • vidlica na bicykel 28,
  • vidlica na bicykel 29.

Pre niektoré veľkosti bicyklov je výber vidlice väčší, ale všeobecne ich môžeme rozdeliť na pevné a odpružené vidlice na bicykel.

Samozrejme záleží aj od typu bicykla:

  • vidlica na mtb bicykel,
  • vidlica na horský bicykel,
  • vidlica na gravel bicykel,
  • vidlica na trekingový bicykel,
  • vidlica na cestný bicykel.

Pri celoodpružených bicykloch je vidlica samozrejmosť. Okrem prednej sa používa aj zadná vidlica na bicykel, ktoré v súlade zabezpečujú pruženie a tlmenie nárazov.

Čo sa týka značiek, preferujeme vidlice na bicykel Rock Shox alebo Fox.

Pevná vidlica na bicykel

Pevné vidlice sú pevnou súčasťou rámu bicykla. Vyrábajú sa prevažne z hliníka, karbónu, prípadne ocele, vo výnimočných prípadoch malovýrobcov aj z titánu. Používajú sa zväčša v cestnej cyklistike, na detských bicykloch, expedičných bicykloch, gravel bicykloch alebo bicykloch, kde sa kladú zvýšené nároky na nosnosť. Osobitými disciplínami, kde sa používajú pevné vidlice sú four-cross, freestyle BMX, street, cyklotrial. Stĺpik vidlice má spravidla priemer 1 1/8", zriedkavejšie 1".

Odpružená vidlica na bicykel

Odpružené vidlice na bicykel dnes tvoria oveľa širšiu skupinu z hľadiska použitých materiálov, použitého tlmiaceho média alebo určenia. Už pri rekreačnej jazde vaše ruky určite ocenia i najmenšie odpruženie pri prechode cez prekážky, po nerovnom teréne a sú sériovo montované aj na lacnejších modeloch horských, crossových, či trekingových bicyklov.

Z hľadiska použitého tlmiaceho média delíme odpružené vidlice na pružinové, vzduchové, v skorších dobách elastomerové. Nedá sa jednoznačne vysloviť, ktoré sú lepšie alebo horšie. Ako ostatná výbava bicykla, pružinové aj vzduchové pružinové vidlice na bicykel sú k dispozícii v širokom rozsahu tried. Prevažne podľa ich určenia, výkonnostnej triedy a množstva technických nastavení, ktoré ovplyvňujú vlastnosti a správanie vidlice pri jazde.

Tými sú napríklad predpätie pružiny, uzamykanie vidlice z korunky alebo z riadidiel, nastavenie tzv. spätného rázu, pri najvyšších modeloch nastavenie pomalej a rýchlej kompresie. Cenu a výkonnostnú triedu v neposlednom rade ovplyvňujú aj použité materiály a technológie, ktoré úzko súvisia s ich hmotnosťou. Určenie vidlice je podstatne odvodené aj od jej zdvihu (maximálneho zanorenia klzákov do vnútorných nôh), ktorý sa pohybuje od 63 mm pri trekingových bicykloch, až po 240 mm pre bicykle na downhill.

Pri kúpe vidlice ako samostatného dielu sa môžete stretnúť hladkým krkom priemeru 1 1/8" alebo 1,5", ale i kónickým (tapered) krkom s vrchným priemerom 1 1/8" a spodným priemerom 1,5", prípadne 1 1/4" a 1,5".

Z uvedených informácií vyplýva, že by ste mali výberu vhodnej vidlice venovať náležitú pozornosť, aby vám prinášala čo najvyšší komfort a pôžitok z jazdy. Pozrite našu ponuku tlmičov, pevných a odpružených vidlíc. Máme všetko, čo vaše odpruženie bicykla potrebuje.