Zimná výzva na bicykli pre každého trochu inak

Aj napriek zime a prísnym opatreniam v podobe lockdownu, máme stále chuť na cykloturistiku. Vybrali sme sa vyvetrať si hlavu na 2 kolesách. Keďže pôsobíme vo viacerých okresoch, išli sme ako 2 nezávislé tímy. Každý vlastnou trasou. Každý sme si prešli vlastnou výzvou.

Nezastavil nás ani mráz so snehom a o to viac sme si užili krásy zimnej prírody a aktívne si oddýchli. Navštívili sme zaujímavé miesta, ktoré sa nám nepodarilo navštíviť počas celého minulého roka. 

Ľubova zimná výzva na 35 mm plášťoch

Ľubo nasadlo na gravel bicykel a začal na ceste, pričom zamieril do Žarnovickej doliny, ako oázy pokoja, vyvetrať si hlavu. Počas jazdy po hlavnej ceste na 35mm plášťoch Vittoria Terenno Zero mu boli ideálne. Väčšia výzva to bola pri jazde po štrkovej ceste pokrytej snehom.

Pri stretávaní sa s okoloidúcimi vodičmi mu pomáhal cyklo-radar Garmin RTL 510. Jeho výnimočnosť je v tom, že pri zaznamenaní idúceho auta, zmení fázu svietenia na blikanie. Čím je idúce auto k cyklistovi bližšie, tým zadné svetlo bliká častejšie a vodič viac zbystrý a obvykle volí väčší oblúk pre predchádzaní.

Prečo je príprava na jazdu dôležitá, najmä v zime?

Kubo na celoodpruženom bicykli lesom vypľúval dušu už po prvých metroch stúpania na Urpín. Lesnou cestou okolo skokanského mostíka na Kozlinec, Hornú Mičinú, Oravce, Dúbravicu, až na Ponickú Hutu. V náročnejšom teréne sily ubúdajú skôr. Kríza z vysilenia, keďže si nezobral žiadne občerstvenie na doplnenie energie, ho sprevádzala takmer od polovice. O to horšie, keď sa nemohol spoľahnúť na nikoho, len sám na seba. Snáď sa nabudúce poučí.

Ako nasadiť blatníky do 2 minút

Hoci blatníky na bicykel nie všetci obľubujeme, sú situácie, kedy sú veľmi užitočné. V mokrom teréne sa určite zídu a ochránia vás od zašpliechania. Krásne blatníky SKS Speedrocker sú určené prevažne pre gravel bike. Zdobí ich kvalitné prevedenie, jednoduchá a rýchla inštalácia, ktorú vám aj ukážeme. Bez hrkania. Ideálne na celoročné používanie. A svoju úlohu skutočne splnili. Však sa presvedčte sami...