Ako správne a ako často umývať bicykel?

V posledných rokoch enormne stúpol záujem o bicyklovanie. Čím ďalej tým viac ľudí sadá na bicykel z rôznych dôvodov. Niektorí bicyklovanie poňali ako prístup k zdravému životnému štýlu, iní bicyklujú lebo ich láka dobrodružstvo alebo bicyklovanie berú ako šport. Každý z nás si po čase pravdepodobne uvedomí, že čím viac sú cesty a chodníky, na ktorých jazdíme, blatisté či znečistené, tým je téma starostlivosti o bicykel horúcejšia. Umývať ho vlastne? Čím ho umývať a ako svojho miláčika po takejto kúpeľnej procedúre opäť dostať do formy? Tieto otázky si kladie mnoho z vás, ktorí sa o svoj bike chcú postarať. 

 

Práve nečistota je zdrojom mnohých problémov a nepríjemných zvukov sprevádzajúcich jazdu. Aj tu platí známe pravidlo, že menej je niekedy viac. Základnú službu urobí už vedro s vodou a kefa. V každom prípade by ste sa mali vyhnúť rýchlemu umytiu pod tlakom vody niekde na autoumyvárke. Takýto spôsob umytia je vo všeobecnosti síce rýchly a efektívny, no niekedy až príliš silný. Voda sa pod vysokým tlakom môže dostať aj na miesta, kde spôsobí nemalé škody. Háklivé sú hlavne pohyblivé súčiastky a komponenty.

 

 

Čo je pri umývaní bicykla teda vhodné?

  • pravidelne sa o svoj bicykel starať a umývať ho (na základné umytie pritom postačí už pár minút),
  • používať šetrné (ideálne ekologické) a špeciálne čistiace prostriedky a pomôcky na umývanie,
  • po umytí bicykel nechať vysušiť a namazať pohyblivé časti,
  • rozlišovať vhodnosť prípravkov a čistiacich prostriedkov s ohľadom na typ povrchu a súčiastky,
  • poradiť sa o najvhodnejšom spôsobe umývania so špecialistami na bicykle.

Čo určite pri umývaní bicykla nerobiť?

  • umývať bicykel pod vysokým tlakom vody,
  • nechať bicykel dlhšie znečistený, hoci len od bežného prachu a blata,
  • používať agresívne čistiace prostriedky určené na iný účel.

V dnešnej dobe sa stretávame s množstvom rozmanitých materiálov použitých pri výrobe bicykla a množstvom pohyblivých súčastí s rôznym stupňom zaťaženia. Ak vlastníte napríklad celoodpružený bicykel so sústavou čapov, určite viete o čom hovoríme. Na trhu môžete nájsť množstvo produktov, ktoré vám tuto prácu uľahčia a navyše nepredstavujú riziko pre bicykel ani prírodu. Práve v dnešnej dobe sa kladie enormný dôraz na to, aby aj takéto prípravky podliehali najprísnejším ekologickým normám a princípom. Samozrejme, v nemalej miere pri výbere vhodného čistiaceho produktu zohráva aj stupeň znečistenia a želaný výsledok. My v Terrabiku ponúkame našim zákazníkom v prvom rade produkty, ktoré sú nielen ekologické, ale aj účinné.

 

 

Na bicykli nájdete veľa miest, ktoré sú horšie dostupné. Pri ich čistení vám vhod padne pomoc, ktorú ponúkajú špecializované prostriedky a doplnky na čistenie:

  • Sadou kefiek v rôznych veľkostiach a tvaroch, ktoré sa dostanú takmer všade.
  • Ekologický prípravok na bicykel je určený na pravidelné umývanie celého bicykla je šetrný ku všetkým povrchom a materiálom ako karbón, hliník, oceľ či dokonca titán. Je vodou dobre riediteľný. Pätica účinných látok pokope vytvára veľmi účinný čistiaci prostriedok. Dva rôzne oxidačné inhibítory ochraňujú kovové časti a zabraňujú korózii po umytí.
  • Naopak, špecializovaný prípravok je určený len na kovové časti ako prevodníky, kazeta alebo reťaz. Je to najsilnejší prípravok od značky Finish line. Nie je potrebné ho umývať vodou. Vďaka svojmu zloženiu sa všetka nečistota jednoducho z povrchu odparí. Je vhodný aj na odmasťovanie rotorov kotúčových bŕzd. Umytím ale starostlivosť o bicykel nekončí. Máte za sebou iba polovicu práce. Nezabudnite na dôkladné premazanie hlavne pohyblivých častí.
  • Univerzálne mazivo sa postará o základné mazanie a v jednom kroku dokáže namazať nielen reťaze, ale všetko potrebné. Je vhodný aj na pohyblivé časti prehadzovačky alebo prešmykovača. Ak máte na svojom bajku aj nejaký typ odpruženia, nezabúdajte ani na to.
  • Sprej na vidlice a tlmiče dokonale premaže a ochráni povrch. Stačí ho nastriekať na gumové časti a klzáky vidlice, či tlmiča pred každou jazdou a hneď poznáte jeho účinnosť.

Váš bajk nemusí preukazovať známky úplného znečistenia a mať na sebe nánosy blata, aby si zaslúžil pravidelné čistenie a starostlivosť. Aj keď bicykel vyzerá na oko čistý, po každej jazde nachytá množstvo prachu, ktorý pôsobí na jednotlivé komponenty ako brúsna pasta. Prach a špina sa pritom usadia najviac na miestach, ktoré sú mazané.

Čím viac sa teda o svoj bicykel postaráte, tým dlhšie vám bude slúžiť. Cestný bicykel odporúčame čistiť v intervale minimálne raz za týždeň (alebo každých cca. 5 jázd) a horský alebo crossový bicykel aj častejšie, ideálne po každej väčšej jazde.

Ručné čistenie patrí, samozrejme, k tým najšetrnejším. Ak potrebujete akúkoľvek odbornú pomoc, neváhajte a navštívte nás v ktorejkoľvek predajni Terrabike. Radi vám pomôžeme, prípadne odporučíme vhodné prípravky na bežnú starostlivosť o bicykel.