Aplikácia Strava – 5 dôvodov prečo používať tento sport tracker

Dôvod prvý – KOMUNITA vyznávajúca aktívny životný štýl

Strava je najväčšia platforma určená pre záznam rôznych športových aktivít jej členov. V roku 2021 mala 76 miliónov používateľov a bola dostupná v 195 krajinách sveta. Legendárna vetička „čo nie je na Strave, akoby sa nestalo“ ma svoje hlboké opodstatnenie.

Strava sa stala pomaly ale isto náhradou sociálnych sietí ako FB či Instagram, hlavne pre výkonnostných či amatérskych športovcov, ale aj obyčajných ľudí vyznávajúcich aktívny spôsob života.

Skupiny používateľov si môžu sami vytvoriť svoje kluby, alebo sa pridať do tých s ktorými sympatizujú prípadne majú ich obľúbené športové zameranie. Priatelia sa navzájom sledujú alebo povolia svoje sledovanie ostatným používateľom. Môžu plánovať a absolvovať spoločné aktivity a vzájomne si porovnať svoje výkony. Ak sa niekomu páči výkon známeho priateľa, môže mu poslať tzv. Kudos a dať mu tak najavo obdiv.

Samozrejmosťou je možnosť pridania komentára či fotky ku každej aktivite. Aplikácia slúži veľmi dobre ako tréningový denník. K záznamu môžete vždy pridať info o intenzite, pocitoch či netradičných podmienkach. Ak vyrážate viacerí na spoločný tréning Strava vám rovno ponúkne priame porovnanie denného zápisu.

Počas celého roka prebiehajú na platforme rôzne výzvy ku ktorým sa môžete pridať a tak sa motivovať k dosiahnutiu vytýčeného cieľa v podobe prejdenej vzdialenosti, nastúpaných výškových metrov či počtu aktivít. Spestrením sú aj súťaže organizované rôznymi partnermi. Tracker obsahuje samozrejme aj privátnu zónu a tak aktivity o ktorých chcete aby boli pre ostatných skryté rozhodujete sami.

Dôvod druhý – MNOŽSTVO DOSTUPNÝCH AKTIVÍT

Strava vám umožní zaznamenávať nie len bežné aktivity ako je beh, chôdza, turistika, cyklistika a pod. Obsahuje cca 35 rôznych druhov outdoor aj indoor športov z ktorých môžete urobiť záznam. Nájdete tam napríklad lyžovanie, snowbording, beh na lyžiach, plávanie, veslovanie, korčuľovanie, rôzne druhy trenažérov, crossfit či jogu.

Základnou informáciou je správne zadanie správnej výšky, váhy, veku a pohlavia do svojho profilu. Appka dokáže rozoznať z akého zariadenia bol záznam získaný. Sú dostupné a podporované rôzne druhy príslušenstva ako merače srdcového pulzu, krokomery či wattmetre. Pre každý šport je vyvinutý samostatný algoritmus tak, aby čo najvernejšie a najpresnejšie podal analýzu športového výkonu.

 

Dôvod tretí – SEGMENTY

Segmenty je to čo odlišuje aplikáciu Strava od zvyšku konkurencie. Jeden z neskorších zakladateľov Davis Kitchel ešte v časoch, keď so svojimi priateľmi pravidelne zdolával obľúbené stúpania si robil záznamy na papier priamo pri tréningu čo bola v tom čase jediná možnosť. Tento povolaním softvérový inžinier po kúpe svojho prvého GPS cyklopočítača začal skúmať ako tieto dáta pretvoriť do analýzy tak, aby bolo jasné kde stúpanie začína, kde končí a za aký čas bolo zdolané.

V dnešnej dobe je na Strave vytvorených takmer 23 miliónov segmentov po celom svete. Vytvoriť segment môže v podstate každý, jediná zásada je, aby sa zbytočne nevytvárali duplicitne na čo vás upozorní aj sama aplikácia. Po uložení záznamu vašej aktivity aplikácia sama porovná a ponúkne existujúce segmenty a pridá vaše poradie do tabuľky aj s dosiahnutými výsledkami. Porovnávať sa môžete podľa rôznych kritérií ako je vek, váha, pohlavie, obdobie či príslušnosť v klube alebo skupine.

Dôvod štvrtý – JEDNODUCHOSŤ používania aplikácie

Je veľmi jednoduché stať sa používateľom Stravy a využívať množstvo funkcií, ktoré aplikácia ponúka. Stačí vám na to mobil alebo PC s prístupom na internet. Založíte si konto, kde zadáte základné údaje o sebe a môžete vstať z gauča a začať zaznamenávať. Pridať si priateľov a začať ich sledovať nie je tak isto zložité. V prípade že máte viac bicyklov, môžete ich tiež pridať a tak sledovať koľko, na ktorom máte najazdené.

Poslúži to aj ako indikátor, kedy je čas na servis. Väčšina výrobcov nositeľnej športovej elektroniky implementovalo priame prepojenie so Stravou. Z každého zápisu môžete vytvoriť trasu a tú potom verejne zdieľať tak, aby aj ostatní používatelia mohli zažiť podobné dobrodružstvá ako vy. Po novom môžete do nej zaznačiť, kde sa dá nabrať voda, použiť toaleta, označiť výhliadkový bod.

Koncept zaznamenaj – analyzuj – pripoj sa – zdieľaj je jasný, navyše keď základná funkcionalita appky je zdarma. Strava  bohužiaľ zatiaľ nie je preložená do slovenčiny.

Prikladám krátke vysvetlivky použitých pojmov:
• PR – osobný rekord
• Kudos – lajk/páčik vášmu priateľovi za dobrý výkon
• Flag – nahlásenie podvodne zapísanej aktivity, času na segmente
• Segment – úsek vytvorený užívateľom na ďalšie porovnávanie
• KOM – najlepší mužský čas na segmente
• QOM – najlepší ženský čas na segmente
• Local legend – užívateľ, ktorý často preferuje daný segment a má na ňom najviac zápisov/prejazdov


Dôvod piaty – ANALÝZA výkonu

Strava hlavne vo svojej platenej verzii dokáže byť aj silný analytický nástroj. Svedčí o tom aj množstvo profesionálnych športovcov aktívnych na platforme. Takto sa môžete porovnať napríklad s pretekármi pro-tour teamov. Môžete porovnávať všetky výkony a celé poradia na jednotlivých segmentoch.

Vytvárať a spravovať svoje tréningové plány a sledovať ich plnenie. Využívať pokročilú metriku výkonu odvodenú od srdcového pulzu a sily. Nastavovanie individuálnych cieľov s meraním pokroku. Porovnávanie už absolvovaných tréningov a sledovanie vášho vývoja na rovnakých trasách. Plánovanie a objavovanie nových trás absolvovaných celou komunitou. Automatické priradenie jazdy na rovnakej trase, aby ste videli, ako sa váš výkon časom mení. Môžete zdieľať vašu polohu so svojou rodinou.

Aj Terrabike sa stal súčasťou tejto významnej platformy. Neváhajte a pridajte sa k nášmu klubu na Strave Terrabikeri a môžete sa tešiť na zaujímavé aktivity, súťaže či spoločné výjazdy. Veríme, že spoločne zažijeme množstvo nezabudnuteľných zážitkov.