Celou dušou v snehu alias zimná cykloturistika v extrémnych podmienkach

Cyklistika spojená s turistikou a jemným lezením začína

Po minulom zimnom výšľape sme prežili a slnečné lúče nás vytiahli za ďalším dobrodružstvom a duševnou očistou. Išli sme v 2 tímoch. Kubo s Andrejom sa vybrali hľadať limity horských bicyklov zasneženou krajinou na Tri Kríže, so štartom nad Banskou Bystricou. A aby to nebolo také jednoduché, tak práve v januárové dni, kedy opäť pripadlo viac ako 15 cm čerstvého snehu.

Ľubo sa vybral celou Blatnickou dolinou do sedla Priezory, na Skalné priezory. Odtiaľ prejsť po hrebeni s peším výstupom na vrchol. Celoodpružený bicykel Santa Cruz mu poslúžil ako šetrič času počas turistiky v Bralnej Fatre. Stav snehovej pokrývky hore v doline bol asi 20 cm nového snehu. Zhruba 500-600 metrov nad Juriášovou dolinou odkladám a ďalej som pokračoval po svojich, napešo.

Výstup na Tri Kríže aj Blatnickou dolinou bol výzvou, kde sme po celý čas hľadali správnu stopu. Pomerne náročné a aj dosť vyčerpávajúce v tom snehu bolo nájsť tú stopu a potom sa jej držať. Väčšina tých dolín je sprejazdnená v podstate pár autami poľovníkov alebo lesníkov, čo tam ráno prídu. Na bicykli neporušenou prírodou vám neostáva nič iné, ako držať sa v tej stope, v rozmädzí 20 centimetrov. Mimo nej je to trápenie. 

Bicykel mení v zime správanie

Samotný bicykel sa správa v zime trošku inak. Keď je vonku, v dolinách, aj menej ako -5 stupňov, vie to časom poriadne zatriasť aj s veľmi kvalitne vybavenými bikami. Treba si uvedomiť, že aj odporužená vidlica trošku stvrdne. Rovnako sa správa aj tlmič. Preto odporúčame do takýchto zím nosiť so sebou aj pumpu na tlmič a na vidlicu. Ja si vždy v zime vidlicu a tlmič trošku podfúknem, aby boli mäkšie.

 

Základom v zime je kvalitný plášť na bicykel

Základ, ktorý si treba vybrať na zimnú cyklistiku je plášť na bicykel. V zime treba vyberať vzor plášťa, čo najagresívnejší a s čo možno najväčšou šírkou, ako vám to váš bicykel dovolí.

Takisto čo sa týka tlaku v pneumatikách. Tam odporúčam ísť o dosť vyššie ako obvykle. Kvôli trakcii, aj kvôli priľnavosti. Ak jazdíte celú sezónu na nejakých plášťoch, tak na tú zimu odporúčam výmenu plášťa, za čo najmäkšiu zmes a najväčší profil výstupkov. Plášte sa po pár metroch jazdy po snehu dostávajú do takého stavu, kedy sú kompletne vymaľované na bielo. Samozrejme trakcia tam už potom nie je ideálna. Smerom hore sa to ešte dá, ale cestou dolu to môže byť pomerne veľká zábava.

Podobne sa v mraze správa aj odpružená vidlica. Vidíme, že ten kĺb je relatívne pomalý a tuhý. Takisto tlak vzduchu v komore vidlice sa vplyvom zimy zmení. Spravidla v ľavej. A to najmä priamym vplyvom nízkych teplôt a tak isto vplyvom rozťažnosti materiálov.

Význam servisu bicykla počas zimnej sezóny

Tak isto keď sa sneh dostane do tých častí ako sú brzdové lanká a bowdeny, začne to tam primŕzať. Treba na to dávať pozor a mať tieto komponenty chránené a v 100% stave. Preto aj servis odporúčame navštevovať, pri aktívnom jazdená počas celého roka, nie iba jeden raz ročne. Kto jazdí v zime tak samozrejme by mal myslieť na servisnú prehliadku pred zimnou sezónou, aj počas nej. Jazdením konštrukcia pracuje, preto je dôležité, aby sa bicyklu dostal aspoň základný servis, nejaké prečistenie, premazanie. Ani brzdy neúčinkujú v nízkych teplotách tak, ako by sme si predstavovali, ako sme zvyknutí v letných mesiacoch.

Nástrahy zimy na elektrobicykel

Nehovoriac o e-bikoch, kde sa vlastnosti batérie na elektobicykel menia vplyvom teploty. Vybíja sa oveľa rýchlejšie vplyvom nízkych teplôt. Je to to isté, ako každá iná baterka. Najčastejšie to pociťujeme pri mobilných telefónoch alebo a pri používaní GoPro kamery. Takže treba s tým počitať a trošku sa na to pripraviť. Jednou z možností sú neoprénové obaly na motor a kryty batérie.

Cykloturistika v zime má svoje čaro

Zimná cyklistika nie je o hltaní kilometrov. Podľa nášho názoru nejde ani o rýchlosť. Je to skôr o užívaní okamihov, samého seba, bicykla a zimnej prírody. Ide hlavne o komfort a o to, aby sme sa na bicykli dostali, čo najďalej.

Zima má samozrejme svoje čaro. Cykloturistika v zime, je o niečom úplne inom, ako v letných alebo jesenných mesiacoch. Hora je taká otvorená, oveľa prázdnejšia, zaujímavejšia. Pod snehom pôsobí les upokojúcejšie a kľudnejšie. Aspoň na nás, preto keď máme príležitosť, či pešo alebo na bicykli, vždy radi zavítame do zimnej rozprávky.

Odmenou nám boli úžasné výhľady na krásy Slovenska.