Kam na bike: Skalka pri Kremnici – Zlato ukryté v Kremnických Vrchoch

Je nádherné slnečné ráno. Denná predpoveď počasia sľubuje polooblačno. Ideálny čas na celodenný výlet. Výber padá asi na najznámejšie bežecké lyžiarske stredisko na Slovensku Skalka pri Kremnici. Z Turčianskych Teplíc vyrážam okolo 9tej. Zastavujem ešte v Terrabiku pre doplnenie správnej výživy a pitného režimu. Požiadam aj o dofúkanie zadného kolesa. Zdá sa mi mäkšie ako zvyčajne....

Centrom Teplíc prechádzam popri aquaparku a kúpeľnom parku až na koniec mesta.

Zelenou cyklotrasou popod Lesopark Bôr prichádzam až k hlavnej ceste smerujúcej do Banskej Bystrice. Odbočujem z nej doľava smerom k lomu na Hornej štubni.

Prechádzam popod železničný viadukt nazývaný aj Kráľovský most.

.

Jedno kratučké stúpanie po lúke a som na začiatku obce Horná Štubňa. Dedinou pokračujem v tiahlom stúpaní až k penzionu Spizenberg na konci obce. Tu už na dlhú dobu opúšťam civilizáciu a smerujem priamo do srdca Kremnických vrchov.

Doteraz som si užíval skôr kvalitný povrch.

Situácia sa ale s pribúdajúcimi nastúpaními metrami mení. Asfalt má veľmi hrubý povrch, množstvo dier. Postupne sa úplne stráca a nastupuje šotolina.

Cesta vedie hlbokým a tichým lesom. Človeka tu stretnete len málokedy.

.

Teraz ma čaká jeden z najťažších usekov dnešnej trasy Potrebujem sa dostať popri chate Jegorovka až na hrebeň. Nepretržité stúpanie 12 km dlhé s prevýšením cca 640m s priemerným sklonom 5,3%. Pracujem na ňom skoro dve hodiny. O asfalte už ani zmienka...

S pribúdajúcimi výškovými metrami sa mi začínajú otvárať nádherné výhľady na vodnú nádrž Turček, Kunešovské lúky, ale aj na môj cieľ cesty Skalku. Viem ju veľmi jednoducho identifikovať, veď na jej vrchole je postavený telekomunikačný vysielač Suchá hora týčiaci sa do výšky 312m.

Nad chatou Jegorovka, ukrytou hlboko v lese sa už stráca aj šotolinová cesta a mení sa na lesný hrebeňový chodník.

Tu prechádzam v nadmorskej výške 1267m aj najvyšší bod mojej trasy. Kúsok odo mňa je najvyšší vrch Kremnického pohoria Flochová s výškou 1317 m.

Ak budete mať dostatok síl, môžete tam odskočiť z trasy a zapísať si tak ďalší najvyšší vrchol pohoria do svojho denníka. Pokračujem ďalej po hrebeni južným smerom.

Od križovatky Handeľ mi spoločnosť robí aj červená turistická značka E8 - Cesta hrdinov SNP. Magistrála vedie od Dukly až na Devín. Aj dnes stretávam dvoch odvážlivcov v snahe pokoriť túto magickú vzdialenosť.

Krátkym zjazdom sa dostanem na Tablu. Práve tu je najvzdialenejší bod severného okruhu zimného bežeckého podujatia Biela stopa. Pravdaže v zime je to tu úplne iné... Kordícke sedlo. Tu sa pripájajú na hrebeň už ďalšie chodníky prichádzajúce z Kordík a bystrickej strany či známa pútnická trasa smerujúca do Kremnice.

Žlté značky s čiernou vežou informujú aj o pripojení Barborskej cesty.

Pri chate Cabanka dopĺňam polo prázdnu fľašu s vodou a pokračujem ako inak stúpaním cez Václavák až ku Gorgeyho tunelu.

Ten bol v minulosti súčasťou Zlatej cesty medzi Banskou Bystricou, Tajovom a Kremnicou.

Tunel je po rekonštrukcii, ale nepriazeň počasia a času mu dávajú poriadne zabrať.

Pomerne prudkým stúpaním sa konečne dostanem na Skalku priamo na Peknú výhliadku. Veď kvôli nej som sem išiel. Nádherný výhľad na Banskú Bystricu, Krížnu, Nizke Tatry...

Na opačnej strane Horný Turiec, Kunešovské lúky...

Dolu k bufetom sa spúšťam cez kratučký ale zaujímavý Gulditrail.

Ten má štart neďaleko telekomunikačného vysielača Suchá hora.

Užívam si pár skokov a klopeniek. Stretávam množstvo ľudí smerujúcich na ferratu. Tá je v tomto čase nesmierne populárna a obľúbená. Napokon zastavujem u Noriky v bufete a dopĺňam stratené kalórie. Romanova kapustnica sa na Skalke stáva pojmom ????

Po krátkom oddychu pokračuje moja cesta zjazdom na Krahule.

Míňam lyžiarske stredisko a kochám sa výhľadom na dedinu a Krahuľský štít kde trčí strecha rozhľadne.

V Krahuliach po dlhej dobe vstupujem na asfaltovú cestu a zjazdujem na Kremnické Bane. Zastavujem ešte v geografickom strede Európy v susedstve starobylého Kostola sv. Jána Krstiteľa. Vztýčený kameň presne označuje toto miesto.

V Kremnických Baniach križujem hlavnú cestu a po 300m odbočujem doľava smerom do obce Kunešov.

Stará nemecká dedina s jedinečným koloritom.

Ako by sa tu zastavil čas. Iba cudzie špz pri domoch dávajú tušiť, že už aj takéto miesto sa stalo cieľom chalupárov. Pred koncom dediny odbočujem doľava na panelovú cestu a stúpam na Kunešovské lúky.

Celý deň som ich videl z diaľky, ale teraz už z blízka cítim ich veľkosť.

Spúšťam sa po nich k starému salašu a miernym stúpaním sa dostávam k strelnej jame nad Skleným. Tu naše ozbrojené zložky trénujú prácu s výbušninami a muníciou.

Je dobré dopredu zistiť či tento priestor nie je uzavretý, aby ste sa vyhli komplikáciám s prejazdom. Ani sa nenazdám a už letím zjazdom popri muničných skladoch do Skleného. Tri štvrtiny zjazdu sú natiahnuté novým asfaltom, takže si ho môžem naozaj užiť.

Podjazdom popod železničnú trať sa dostávam do Skleného. Napojím sa na cyklotrasu a cez Rovnú horu, raj hubárov a smerujem do Turčianskych Teplíc.

Táto trasa vás zavedie pomerne ďaleko od civilizácie, do divočiny Kremnických vrchov. Na miesta kde nestretnete živú dušu. Na druhej strane vám ukáže rázovité obce Horného Turca, uvidíte miesta na ktorých akoby zastal čas. Turisticky atraktívne lokality v okolí Skalky a Krahúľ sú ich protipólom. A ak sa budete potrebovať zregenerovať po celodennom výjazde, odporúčam navštíviť teplické termálne kúpele.

 

Mapa cyklotrasy

Pozrite si súhrnné videjko trasy. Kto sa pridá a pôjde po našich stopách?