Výbava na bicykel

Konečne sa na vás usmialo ranné slnko a chcete si vyvetrať hlavu dlhším výletom na bicykli? Rozmýšľate nad tým, čo si vziať na bicykel a neviete, kde začať? Poradíme vám, aká výbava na bicykel by sa vám mohla zísť.

 

Čo budete potrebovať na cyklo výlete?

 

Samozrejme bicykel. Ten je základ. Vhodný bicykel by mal byť pripravený a nastavený pre vašu výšku, aby ste sa aj po pár kilometroch v nohách cítili príjemne a aby ste si výlet užili naplno. Nakoľko idete na dlhší výlet, tak si zobrieme so sebou nejaké náhradné veci na cyklistické oblečenie, niečo na zahryznutie, na pitie a určite cyklo náradie na servis bicykla. Aby sme to celé odniesli, takže sa nám zíde nejaký batoh alebo brašna.

Keďže počasie býva nevyspytateľné, tak potrebujete aj dobré oblečenie.

Multifunkčné cyklistické oblečenie žiaľ neexistuje. Je dobré obliecť si si základnú vrstvu, v podobe funkčného spodného prádla, ktorá bude odvádzať pot  a ktorú máš na sebe stále. Aj keď je teplejšie a v prípade zhoršujúceho sa počasia alebo silnejúceho vetra, potom si na sebe iba postupne vrstviť o nové vrstvy.

V takom počasí, keď svieti slniečko je rozhodovanie ľahšie. Počasie je čoraz viac nevyspytateľné. V priebehu pár minút sa môže príjemné hrejivé slnko zmeniť na hustý dážď alebo sa môže kadečo prihodiť. Zvlášť pri dlhšom výlete, ktorý môže trvať aj niekoľko hodín a vtedy je dobré mať so sebou nejakú bundu na bicykel. Voláme to buď fukerky alebo nepremokavé bundy. Záleží od toho, že či tam máme nejakú membránu alebo nie. Hlavne niečo tenké a nepremokavé.

Cyklistická prilba pre vašu bezpečnosť

Veľmi dôležitým doplnkom je bezpečnostná prilba, ktorá by mala byť súčasťou každej vašej jazdy. Prevažne v mestách a obciach veľa cyklistov prilbu nenosí vôbec. Ale zrejme sa jedná o občasných jazdcov. Pri dlhšom výlete v teréne, mimo obce, je prilba skutočne nevyhnutná.

Pri výbere dbajte na to, aby vám prilba presne sadla. nesmie byť príliš tesná, ale ani voľná. Mala by presne kopírovať vašu hlavu a musíte sa v nej cítiť pohodlne. Lacnejšie prilby sa vyrábajú one-size, prispôsobiť si ich môžete remienkom. Drahšie cyklistické prilby sa vyrábajú v rôznych veľkostiach, ktoré si viete ešte dotiahnuť remienkom. Prilba by sa mala nosiť tesne nad obočím a maximálne v strede čela.

Osvetlenie bicykla

Pri výbere svetla na bicykel je potrebné myslieť na to, že je rozdiel medzi svetlami, ktoré zabezpečujú, aby ste boli videní, a naopak tým, ktoré vám pomáhajú lepšie vidieť aj v zlých svetelných podmienkach. Ak chcete svetlo využívať ako bezpečnostný prvok pre vašu lepšiu viditeľnosť, potrebujete svetlo so sklíčkom, ktoré vo vypnutom stave slúži ako odrazka. Podľa náročnosti večerných jázd je potrebné zvoliť správnu intenzitu svietivosti.

Odkladací priestor v cyklistickom batohu

Aby ste si mali kde dať veci, ktoré si so sebou nesiete, svoje významné miesto v našej cyklo výbave má cyklistický batoh. Výber je samozrejme na vás a závisí od vašich zvykov a pohodlia. Je rozdiel medzi klasickými a cyklistickými batohmi. Batohy na cyklistiku sú z ľahších materiálov. Môžete na ne bez problémov pripnúť aj prilbu. Sú vybavené bezpečnostnými prvkami a ich súčasťou býva aj nepremokavý obal či vak na vodu.

V tom batohu môžeme mať litre aj vody s nejakou slamkou?

Pokročilejšie systémy hydrovakov sú na to, aby človek nemusel mať na bicykli fľaše. Súčasťou konštrukcie bicyklov sú rôzne  tlmiče a v ráme bicykla je čím ďalej, tým menej možností na uchytenie fľaše. Už aj malý 3-litrový batoh má v sebe integrovaný systém na vodu. Čiže je to v podstate nádrž, do ktorej môžete po odistení nabrať vodu alebo iný osviežujúci nápoj.

Všetko na opravu defektu

Nikdy neviete, kde vás môže defekt zastihnúť. Nie je nič horšie ako prerušený výlet pre deravú pneumatiku. Preto nikdy nezabúdajte nosiť so sebou v kapsičke na bicykli náhradnú dušu aj lepiacu sadu. Pýtate sa prečo? Zákon schválnosti funguje všade a pokojne hodinku po tom, čo si opravíte jeden defekt, môžete schytať ďalší. Poprípade nikde vopred neviete, či vaša lepiaca sada nepomôže niekomu inému. Nevyhnutným pomocníkom pri oprave defektu sú montpáky slúžiace na zhodenie plášťa z ráfika. Samozrejme pumpa na bicykel, aby vám po oprave spoľahlivo nahnala opäť vzduch do kolesa. Malú príručnú pumpu môžete nosiť pripnutú na rúre bicykla.

Multifunkčný kľúč obsahuje niekoľko imbusových kľúčov a skrutkovače (plochý aj krížový), ktoré sa používajú najčastejšie. Niektoré majú aj malý nitovač reťaze, centrovací kľúč na pokrivené koleso alebo už spomínané montpáky.

Ešte zopár praktických cyklovychytávok k výbave na bicykel

Na dlhšom cyklo výlete, je mobilný telefón súčasť výbavy, bez ktorej sa len málokto vydá von. Na výlete je dôležitý preto, aby ste mohli zalovať pomoc v prípade úrazu alebo zlého počasia. Ak bicyklujete vo väčšej skupine a ste od seba príliš ďaleko, viete sa skontaktovať. Spolu s mobilným telefónom sú doklady a peniaze zásadné súčasti výbavy, bez ktorých sa z domu nechodí. Na výlete majte vždy so sebou občiansky preukaz, kartičku poistenca a aspoň malú sumu peňazí. Ak sa bojíte, že by ste doklady mohli stratiť, postačí aj ich kópia. V prípade nehody napíšte na zadnú stranu týchto kópii aj telefónne čísla, ktoré treba kontaktovať.